Glasbewerkingen

Om glazen onderdelen te maken wordt bij Contour een groot aantal glasbewerkingen in eigen beheer toegepast en gecombineerd. Het buigen van glas is één van de belangrijkste bewerkingen. Maar naast gebogen glas worden nog een groot aantal andere bewerkingen toegepast. 

Glas buigen

Glas vervormt hierbij in één richting vergelijkbaar met de manier waarop een vel papier gebogen kan worden. Als een eenvoudige bocht, een haakse omzetting maar dit kan ook een meer complexe buiging zijn. Een vlakke glasplaat wordt in een oven geplaats op een voorgevormde mal. Na een gecontroleerde verhitting naar ca 600°C wordt het glas zacht en begint het langzaam te vervormen tot het glas buigt en de vorm van de onderliggende mal heeft overgenomen. Als het gebogen glas de gewenste diepte bereik heeft wordt het glas in meerdere uren afgekoeld tot kamertemperatuur.

Enkele toepassingen van ons gebogen glas zijn:

Verlichting in glas,

Gebogen glas in glazen meubels,

Gebogen glas in vitrines,

Gebogen glazen machine-afscherming,  

Gebogen glazen spatschermen,

Gebogen gelaagd glas als voertuig glas

Gebogen glas als display

 

Doorzakken van glas

Glas vervorming in drie dimensies: 3D. Om het glas bij het doorzakken in 3 richting te kunnen vervormen moet het naar een veel hogere temperatuur opgestookt worden dan bij het buigen. Typerend is de bolle vorm van het glas. Het glas zakt door de zwaartekracht en zo ontstaat altijd een heldere en natuurlijke bolling.

 

Toepassingen van doorgezakt glas zijn onder meer:

  • Verlichting,

  • Voertuig koplampen (in combinatie van harden),

  • Lichtkoepels.

Gebogen 3D doorgezakt glas
Gebogen veiligheidsglas

Gebogen veiligheidsglas

Door te harden wordt het glas 5x sterker. Bovendien is het geharde glas beter bestand tegen hoge temperaturen. Als het glas toch kapot gaat, dan breekt het in kleine onscherpe stukjes waardoor het tevens veiliger in gebruik is.

Afmeting: tot ca 80x40cm

In veel gevallen kunnen wij ook kleine maten vlakglas harden. Afmetingen kleiner dan 30x30cm is goed te verwerken in onze hardingsoven.

 

Enkele toepassingen van gebogen veiligheidsglas zijn:

  • Glas in buitenverlichting,

  • Horeca producten, w.o. glazen pannendeksels

  • Voertuig koplampen uit glas,

  • Voertuig schuiframen,

  • Glazen machine afscherming,

  • Glazen displays

  • Gebogen glazen kastdeuren

Smelten en fusen van glas


Het smelten of fusen van glas gebeurt boven de 800°C. Het glas is zo heet dat het glas het alle details van de ondergrond overneemt en waarmee speciale structuren gecreëerd kunnen worden. Bij het fusen smelten meerdere glasplaten samen. Door het toepassen van meerdere kleuren kan zeer artistiek werk gemaakt worden.

 

Enkele toepassingen: glaskunstwerken, verlichting, interieur accessoires, relatiegeschenken.

Glas bedrukken

 

Randen, teksten en afbeeldingen kunnen door ons op glas gedrukt worden. Met onze zeefdruk techniek kunnen afbeeldingen in meerdere kleuren gedrukt worden. Maar ook bedrijfslogo’s of eenvoudige randbedrukking zijn mogelijk. Foto’s door middel van grove rastering geeft een mooi en speciaal effect. Zeefdruk wordt gedaan op de vlakke glasplaat, dus voordat het glas de oven ingaat. Ook spuiten op glas kan door ons verzorgd worden.

We gebruiken keramische verf die op hoge temperatuur met het glas samensmelt. Hierdoor hecht de verf extreem goed en kan het bedrukte glas ook buiten gebruikt worden.

Glas bedrukken wordt onder meer toegepast in:

Verlichting,

koplampen,

relatiegeschenken met logo,

bewegwijzering,

cadeauartikelen.

 

Glas stralen

 

Glasstralen wordt ook vaak zandstralen genoemd. Dit is niet helemaal correct omdat er geen zand maar een fijn poeder van aluminiumoxide gebruikt wordt om in een gerichte straal het glas te matteren. Er kan een egaal vlak gestraald worden, patronen, maar ook een diep ingestraalde tekst, een bedrijfslogo of zelfs een afbeelding in meerdere tinten. Een beschermende coating voorkomt vlekken op het gezandstraalde glas door vieze vingers of ander vuil.

Toepassing: verlichting, grafmonumenten, spiegels, cadeauartikelen.

 

Glas op maat snijden

Wordt door ons in eigen beheer gedaan, waterstraal gesneden glas wordt zo nodig ingekocht.

Glas snijden

Glas snijden gebeurt traditioneel door een egale kras in het oppervlak te brengen en vervolgens de glasplaat te knikken zodat de kras onder trekspanning komt te staan. Door deze spanning breekt de glasplaat precies op de kras. Ook met waterstaal snijden komt tegenwoordig steeds vaker voor.

Keramisch glas op maat snijden

Ook keramisch glas wordt door ons gesneden. Het waterstraal gesneden keramisch glas wordt zo nodig ingekocht

Glas lijmen

Wij verlijmen glas met ultra violet (uv) uithardende lijm. Afhankelijk van de toepassing met een flexibele, harde, warmtebestendige, capillaire of  spleet vullende lijm. Het is altijd een onzichtbare lijmverbinding. Ook gebogen glas kan verlijmd worden.

Met de uv lijm kunnen we:

Glas op glas lijmen

Glas op metaal lijmen

Lijmen van glas op metaal

Glas slijpen 

Deze glasbewerkingen worden toegepast op glasplaten, stafmateriaal en buizen. Op alle gebruikelijke soorten glas. Zie op deze site bij 'speciaal glas'.

 

 

Samenwerken

Waar nodig kunnen we collega's uit ons netwerk inschakelen voor bewerking die we niet doen, zoals waterstaal snijden, lamineren en cnc-modelslijpen.

Dubbel glas of isolatie glas wordt door ons niet verzorgd.

 

 

KUNNEN WE OOK U HELPEN MET BIJZONDER GLAS?

Contacteer ons geheel vrijblijvend

CONTACT

Contour-Glasbuigerij

Hazepad 8A-15

4825 AV  Breda

Nederland

Tel. 06-34112141

info@contour-glas.nl

contour-glas.nl

CONTOUR GLASBUIGERIJ

Glazen onderdelen produceren voor onder meer verlichtingsindustrie, machine- en apparatenbouw, interieur en producenten van andere gebruiksproducten.

Op klantspecificatie en met behulp van een groot aantal glasbewerkingstechnieken.

Dat is onze kern activiteit.