Speciaal glas

Wij hebben geen standaard producten. Alle producten zijn maatwerk glazen onderdelen, ontwikkeld in samenwerking met klanten en op specificatie van de klant. Van enkel stuks en prototypes, tot kleine series in enkele duizenden stuks. Elk onderdeel dat wij produceren is speciaal glas en voor u op maat gemaakt.

Wilt u glazen onderdelen gaan toepassen? Dan is het verstandig om in een vroeg stadium van de productontwikkeling contact met ons op te nemen. Wij denken graag mee over de uitvoering en de mogelijkheden die glas kan bieden.

Glassoorten die wij niet bewerken zijn bouw gerelateerde soorten als glas in lood, beloopbaar glas, of brandwerend glas. Onze kracht ligt bij maatwerk glas voor verlichting en industrie. Met een klantenbestand in heel Nederland en ver daar buiten.

Glassoorten

Onderstaand zijn enkele van de meest gangbare glassoorten die wij bewerken.

Elk type glas heeft andere eigenschappen en toepassingen.

Floatglas

Het wereldwijd meest toegepaste vlakglas is floatglas. Dit is geen speciaal glas, maar de meest voorkomende soort die  wordt gebruikt als vensterglas, maar ook in autoruiten, op boten als windschermen, etc. De naam verwijst naar het tinbad waarover het glas stroomt (float) nadat het uit de smeltoven komt. Dit type glas wordt door ons bewerkt tot gebogen, gehard  of gebogen-gehard glas. En voor u op maat gemaakt. Wij hanteren glas vanaf 3 mm tot 19 mm dikte.

Extra helder glas

Normaal heeft floatglas een enigszins groene tint. Dit is vooral goed te zien vanaf de zijkant van het glas. Deze groene tint wordt veroorzaakt door een kleine hoeveelheid ijzer in de glassmelt. Het extra heldere glas bevat minder ijzer. Daardoor ontbreekt de groene tint, is het glas mooi helder en komen kleuren achter dit glas natuurlijker over. Bij glas in lood kan dit een groot voordeel zijn. Dit speciaal glas wordt kan door ons in alle bewerkingen toegepast worden.

Hittebestendig glas

Er bestaan veel soorten hittebestendig glas. Kwarts glas en keramisch glas is speciaal glas met de hoogste hittebestendigheid. Ook borocilicaat glas en gehard veiligheidsglas zijn hittebestendig en deze kunnen door ons gebogen en bewerkt worden. Hittebestendig glas is niet automatisch brandwerend glas. Dit omdat ook de bouwkundige constructie hierin meetelt.

Veiligheidsglas

 

Veiligheidsglas is er in verschillende soorten: gelaagd glas oftewel gelamineerd glas, thermisch gehard glas, chemisch gehard glas, etc. Een zeer gangbare soort veiligheidsglas is gehard glas. Dit is speciaal glas wat in tegenstelling wat de naam doet vermoeden is het glas niet harder dan gewoon glas. Wel heeft het vele voordelen. Zo is het 5x sterker dan gewoon glas. En is beter bestand tegen hoge temperaturen. Het wordt gemaakt door glas verhitten en gecontroleerd snel af te koelen.  Wij maken veiligheidsglas in kleine afmetingen en  gebogen veiligheidsglas in afmetingen tot ca 40x80cm en in diktes van 4mm t/m 12mm.

Borocilicaat glas

 

Dit glas is van zichzelf bestand tegen hoge temperaturen tot 450 á 500°C. Ook is dit type speciaal glas harder dan floatglas en met het ontbreken van de groene gloed heeft het goede optische eigenschappen. Bekende merknamen zijn onder meer Pyrex® ovenschalen en Borofloat ® glasplaten. De meeste glasbewerkingen kunnen ook op borocilicaat glas toegepast worden. Onder anderen buigen, bedrukken, slijpen, zagen en zandstralen. Borocilicaat glas kan niet gehard worden.

Wij passen veel buis en stafmateriaal toe van borocilicaat glas. Dit kan goed bewerkt worden door te zagen en slijpen.  Bewerkingen in de vlam wordt lampwerk genoemd, hiermee kan het glas vervormd worden en kunnen we de uiteinden door het vlampolijsten glad en glimmend afwerken.

borocilicaat glas
lampwerk met borocilicaat glas

Keramisch glas

 

Dit is eigenlijk geen glas, maar doorzichtig keramiek. Vaak met een gele tint. Het glas is erg hard en hittebestendig tot 800°C. Het wordt toegepast als haardschermen en ovenruitjes bij smeltovens. Het glas is onder meer bekend onder de merknaam Robax ®. Keramisch glas kan niet gebogen of gehard worden. Wel kunnen we dit glas snijden, slijpen, boren en zandstralen.

Gekleurd vlakglas

Er bestaat een groot aantal soorten glas met mooie kleuren. Opaak of transparant, glad of met structuur. Deze glas soorten worden vaak in glas in lood toegepast. De meeste soorten van dit speciaal glas  kunnen wij bewerken door buigen, harden en snijden, slijpen, e.d.

gekleurd glas

Is uw kleur niet in de handel verkrijgbaar? Neem contact met ons op, want in veel gevallen kunnen wij het glas door middel van zeefdruk of spuiten exact op kleur maken.

KUNNEN WE OOK U HELPEN MET BIJZONDER GLAS?

Contacteer ons geheel vrijblijvend

CONTACT

Contour-Glasbuigerij

Hazepad 8A-15

4825 AV  Breda

Nederland

Tel. 06-34112141

info@contour-glas.nl

contour-glas.nl

CONTOUR GLASBUIGERIJ

Glazen onderdelen produceren voor onder meer verlichtingsindustrie, machine- en apparatenbouw, interieur en producenten van andere gebruiksproducten.

Op klantspecificatie en met behulp van een groot aantal glasbewerkingstechnieken.

Dat is onze kern activiteit.