Veiligheidsglas

Contour produceert thermisch gehard veiligheidsglas in eigen beheer.

 

Wij focussen ons seriematig werk in kleine afmetingen.

 

afmeting 5x5cm tot 40x80cm

dikte van 4 t/m 19mm

Wat is veiligheidsglas?

Er zijn verschillende soorten veiligheidsglas en ook een groot aantal toepassingen. Denk aan een glazen douchedeur of glazen douchewand, inbraakwerend glas, autoruiten, gelaagd veiligheidsglas, glazen tafels, balustrades. Zelfs dubbel glas kan bij de juiste samenstelling als veiligheidsglas fungeren. De meeste van deze producten zit niet in ons pakket, wij focussen ons op kleinere afmetingen.

 

Thermische gehard veiligheidsglas

Dit is de soort veiligheidsglas die wij produceren. Het wordt gemaakt door het glas in een oven op te warmen tot ver boven de 600°C en vervolgens snel af te koelen. Door van twee kanten het glas gelijkmatig en gecontroleerd af te koelen ontstaan in het glas 3 spannings-lagen, de zogenaamde druk-, trek- en druklaag. Omdat de druklagen zich aan de buitenzijde van het glas bevinden geven deze de sterkte aan het geharde glas. De glas is namelijk, net als keramische materialen, uitstekend bestand tegen drukbelasting.

Het veiligheidsglas is tot ca 5 keer sterker dan ongehard glas. Bovendien zal bij breuk het glas in fijne stukjes  breken die niet scherp zijn en zo wordt ernstig letsel voorkomen.

 

 

Gelaagd veiligheidsglas

Naast thermische behandeling kan er ook veiligheidsglas gemaakt worden door glas te lamineren. Dit gelaagd veiligheidsglas bestaat uit meerdere glasplaten waartussen een kunststof folie is verlijmd. Naar het soort folie wordt dit vaak pvb gelaagd veiligheidsglas genoemd. Het glas bestaat dus uit meerdere lagen, vandaar de naam gelaagd glas.

In de voorruiten van auto's wordt dit gelaagde glas toegepast.  Op het moment dat het glas breekt blijven de stukken glas aan elkaar gekleefd en zullen er geen scherpe of grote scherven loskomen.

Chemisch gehard glas

Verder is er glas dat chemisch gehard is, maar hoewel sterker dan volledig ongehard glas, kan dit meestal niet als veiligheidsglas aangemerkt worden.

 

Gehard gelaagd glas

Dit glas bestaat uit minimaal één laag glas die gehard is. Deze wordt, meestal met pvb folie, tegen een tweede glasplaat verlijmd zodat gelaagd glas ontstaat. Dit lijm- of lamineerproces gebeurt onder vacuüm, temperatuur en druk.

 

Harden van kleine afmetingen glas, kleiner dan 30cm

Wij kunnen de kleinste glasmaten voor u harden. Afmetingen die kleiner zijn dan ca 30cm kunnen door veel glasharderijen niet verwerkt worden, maar ook daarvoor kunt u bij ons terecht. In diktes vanaf 4mm tot 19mm.

Hittebestendig glas

Andere eigenschap van veiligheidsglas is de hittebestendigheid. Hierdoor wordt dit vaak toegepast in kachels en ovens.

Thermisch gehard veiligheidsglas

Dit glas is de meest voorkomende vorm van veiligheidsglas. De officiële naam is thermisch voorgespannen glas. Doordat de glazen een thermische behandeling ontstaan er spanningslagen in het glas. Deze spanningslagen zorgen voor vele voordelen: een extra stevigheid, tot 5 keer hogere sterkte, beter warmtebestendigheid, en een breukpatroon in fijne stukjes.

Het thermisch veiligheidsglas is wat wij produceren. De term ‘thermisch’ slaat op de  warmtebehandeling die het glas in onze ovens ondergaat.

Half gehard glas

Dit glas (in Engels; heat strengthened glass) heeft ook een warmtebehandeling ondergaan. Het is sterker dag gewoon glas, maar minder sterk dan glas dat volledig gehard is. Het breekt ook niet in hele kleine stukjes.

Gebroken glas patronen
gelamineerd gebogen veiligheidsglas

Gelamineerd veiligheidsglas

Er zijn verschillende soorten veiligheidsglas, en de toepassing is hierbij bepalend voor de glassoort die gekozen kan worden. Bijvoorbeeld bij balustrades moet het glas sterk genoeg zijn, maar moet het ook tegen doorvallen beveiligd zijn. Hiervoor is gelaagd glas oftewel gelamineerd glas beter geschikt. Dit zijn meerdere lagen glas die met een kunststof tussenlaag aan elkaar verlijmd zijn. Bij breuk zullen de glasdelen aan elkaar blijven zitten en zal geen opening ontstaan. Ook zijn de voorruiten van auto’s tegenwoordig voorzien van gelaagd glas. Dit om goed zicht te houden bij glasbreuk.

Gebogen gelaagd glas wordt bij ons niet volledig geproduceerd. Wel kunnen we dit voor u verzorgen: het glas buigen wij en het lamineren van het gebogen glas wordt door één van onze partners gedaan.

Gehard glas op maat

Wij maken veiligheidsglas op maat. In afmetingen tot maximaal ca 40x80cm. De laatste handeling is de thermische bewerking, en voorafgaand aan deze bewerking moeten de randafwerking, eventuele gaten of sparingen al aangebracht zijn.

Is gehard glas te snijden?

Gewoon glas is een bros en isotroop materiaal. Isotroop wil zeggen dat de materiaaleigenschappen in alle richtingen hetzelfde zijn. Het snijden van glas maakt hier gebruik van: bij de juiste buigbelasting zal op het oppervlak een trekspanning komen te staan en als zich daar een snijlijn/kras bevind zal en het brosse glas hier breken.

He geharde glas is opgebouwd uit 3 lagen en is dus nu niet meer isotroop. Aan de buitenkant bevind zich de druklaag en juist niet de laag met trekspanning die voor de brosse breuk nodig is.

Daarom is glas dat gehard is niet te snijden.

Is gehard glas te boren?

Gehard glas is niet te boren. Dit glas is het opgebouwd is uit 3 lagen, de binnenste laag bevat  trekspanningen. Als deze middelste laag geraakt wordt tijdens het boren zal de hele glasplaat kapot springen. Daarom moeten alle bewerkingen als boren en slijpen gedaan worden vóórdat het glas gehard wordt.

Heb je meer specifieke eisen? We hebben ook veel ervaring met gebogen veiligheidsglas.

... naar gebogen veiligheidsglas ...

 

Gehard veiligheidsglas van Contour kent zijn weg naar een groot aantal branches en toepassingen:

 • glas in buitenverlichting

 • glas in binnenverlichting

 • glas in horeca, onder andere als pannendeksel, display bij uitgifte machines, afscherming van verkoopvitrines,

 • voertuig koplampen uit glas

 • voertuig schuiframen,

 • glazen machine afscherming.

 • displaywegbewijzeringsborden en naamborden

 • kachelglas

 • oven deuren en kijkglazen voor ovens

 • als deel van dubbel glas

 • gokmachines

KUNNEN WE OOK U HELPEN MET BIJZONDER GLAS?

Contacteer ons geheel vrijblijvend

CONTACT

Contour-Glasbuigerij

Hazepad 8A-15

4825 AV  Breda

Nederland

Tel. 06-34112141

info@contour-glas.nl

contour-glas.nl

CONTOUR GLASBUIGERIJ

Glazen onderdelen produceren voor onder meer verlichtingsindustrie, machine- en apparatenbouw, interieur en producenten van andere gebruiksproducten.

Op klantspecificatie en met behulp van een groot aantal glasbewerkingstechnieken.

Dat is onze kern activiteit.